Díky udržitelným podlahám upřednostňujete své zdraví a planetu

Klima a cirkulární ekonomika

Co vám může přinést cirkulární ekonomika?

Leží vám na srdci dobro planety Země, dělá vám vrásky globální oteplování a trápí vás plýtvání potravinami i oblečení, které končí na skládkách. Cirkulární ekonomika umí tohle všechno vyřešit. Jak? A co to znamená pro vás?
Cirkulární ekonomika je cestou ze systému, ve kterém plýtváme surovinami na výrobky, které záhy vyhodíme. Mění odpad v suroviny a vytváří produkty, které déle vydrží, dají se používat opakovaně a nakonec i bezpečně recyklovat. Tím se šetří přírodní zdroje a snižují emise uhlíku.
U podlahové krytiny Tarkett máte jistotu, že získáte špičkový produkt vyrobený z kvalitních materiálů, včetně materiálů recyklovaných. Naše podlahy jsou navržené tak, aby co nejdéle vydržely a daly se bezpečně recyklovat, až jednoho dne doslouží. Vy tak můžete klidně spát s vědomím, že přispíváte k ochraně planety.

Od počátku až po použití uvidíte, jak jsou vaše podlahy navrženy, instalovány a používány pro kvalitní bydlení.

Recyklace

Věděli jste, že vhodně navržený výrobek může zabránit plýtvání?

Snažíte se doma recyklovat plast, papír, kov a sklo, ale občas si říkáte, proč se nedá recyklovat úplně všechno? Není to totiž tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Recyklovat některé materiály, případně jejich kombinace, totiž může být docela oříšek. Proto je podstatné navrhovat věci lépe a z vhodných materiálů.
My v Tarkettu začínáme ekologickým designem našich výrobků a optimálním využíváním surovin. Řídíme se při tom principy Cradle to Cradle®, které po celém světě podporují navrhování z vhodných materiálů. Máme tak ty nejlepší předpoklady vám nabízet zdravější výrobky – a jakmile dosáhnou konce své životnosti, můžeme materiály z nich znovu využít. Mnoho našich výrobků pro firmy i domácnosti se pyšní stříbrnou nebo zlatou certifikací Cradle to CradleTM

.

A jak je to s recyklací našich výrobků?

Skrze sběrný a recyklační program ReStart®* sbíráme a recyklujeme odpad vzniklý při instalaci podlah i odpad od koncových spotřebitelů. Jako jediný výrobce v celé Evropě máme specializované centrum pro recyklaci koberců, které dovede zpracovat kobercové čtverce, a jsme lídrem v oblasti recyklace různých kategorií podlahových krytin od koncových spotřebitelů. Výsledkem jsou špičkové materiály pro nové výrobky.
*pouze pro profesionály

Yongsters chatting in a room

Recykovaný obsah

Přeměna vzácných zdrojů na nové výrobky

Nejde nám jen o recyklaci našich vlastních podlah. Neustále hledáme příležitosti, jak tradiční materiály (původem z přírody) nahradit vysoce kvalitní recyklovanou alternativou.
Spolupracujeme na přeměně některých nečekaných „odpadních“ materiálů z jiných odvětví na užitečné suroviny pro naše vlastní výrobky, od recyklované křídy získávané od lokálních vodáren, přes PVB fólie z čelních skel starých automobilů, až po nylon z vyřazených rybářských sítí. Když totiž přijde na odpad, záleží na každém kousíčku, který se zužitkuje a nemusí se vyhodit. Jednak tak šetříme vzácné přírodní zdroje, jednak snižujeme spotřebu energie a vody při těžbě a zpracování primárních surovin a bojujeme tak s globálním oteplováním.

.

Yongsters chatting in a room - our design team working on new flooring developments

Změna klimatu

Jak můžu něco ovlivnit?

Změna klimatu nám všem dělá vrásky. Co přesně nám ale přinese? Čeká nás rychlý nárůst teplot (až o 4 °C do roku 2100), což pravděpodobně povede k častějším přírodním katastrofám.
Proto naše výrobky navrhujeme podle principů cirkulární ekonomiky. Můžeme tak snižovat uhlíkovou stopu našich výrobků v každé fázi jejich životního cyklu: od získávání surovin až po recyklaci.

.

Naši uhlíkovou stopu snižuje i výroba v udržitelných továrnách. 28 % energie, kterou v současnosti spotřebujeme, pochází z obnovitelných zdrojů, jako je solární nebo větrná energie. V mnoha našich továrnách používáme ze 100 % elektřinu z obnovitelných zdrojů. Navíc neustále inovujeme, abychom snížili spotřebu energie a zlepšili energetickou účinnost. Je nám jasné, že chcete víc než jen podlahu, co skvěle vypadá. Chcete podlahu, která splňuje vaše požadavky na ekologii, abyste mohli sami bojovat se změnou klimatu a globálním oteplováním.

Děláme vědomá rozhodnutí. S ohledem na člověka i na planetu.
Tarkett Human-Conscious DesignTM

.

Stáhněte si naši zprávu o udržitelnosti

Více o udržitelnosti

Co je udržitelnost?

At Tarkett, we aim to positively impact your lives, giving you the peace of mind that you’ve made the right choice for your family and the environment, when you opt for Tarkett flooring.

Nezávadné materiály

Výběr materiálů je pro nás důležitý. To je důvod, proč náš výběr materiálů kontrolují odborníci třetích stran a my se vždy snažíme vybírat takové materiály, které jsou tím nejlepším pro vás i pro životní prostředí.

Zdraví a pohodlí

Váš domov je zdravější - vaše zdraví je prioritou. Proto navrhujeme podlahy, které přispívají k lepší kvalitě ovzduší ve vašem domě, udržují nízkou hladinu hluku a je radost po nich chodit.

Související kolekce