Jak správně čistit a udržovat vinylové podlahy

Jak správně čistit a udržovat vinylové podlahy

Vinylové podlahy jsou nejen odolné, stylové a snadno se instalují, ale také se snadno čistí a udržují, takže váš život je snadný a váš domov je hygienický.

Čistotě domácností se nyní dostává větší pozornosti, protože lidé stále častěji pracují a studují z domova. Infekce se často přenášejí rukama nebo dotykem, a proto je nepravděpodobné, že by podlahy byly zdrojem choroboplodných zárodků, zvláště při čištění a údržbě v souladu s našimi doporučeními pro vinylové podlahy. Jemné čisticí prostředky odstraní nečistoty z  vinylových dílců i vinylových rolí v rámci jednoduchého a šetrného čištění, aby byly vaše podlahy hygieničtější a v nejlepším stavu.

Všechny naše vinylové podlahy mají speciální povrchovou úpravu, díky čemuž jsou ještě odolnější vůči poškrábání nebo skvrnám a ještě snadněji se čistí a udržují. Speciální povrchová úprava PUR, kterou aplikujeme na naše vinylové podlahy, znamená, že ještě lépe odolávají škrábancům a skvrnám každodenního života, což zase usnadňuje péči o podlahu.

V průběhu času spoje nebo mezery v podlahové krytině nevyhnutelně shromažďují nečistoty, které mohou obsahovat bakterie. Naše vinylové role ICONIK, pokud jsou instalovány bez spojů, se snadno čistí a lehce se odstraňuje prach a nečistoty. Podobně jako naše  vinylové dílce, které jsou dostupné v delších prknech, což znamená méně spojů a méně prostoru pro shromažďování špíny. Naše vinylové dílce a lamely s těsnícím zámkovým systémem tvoří hladký, souvislý povrch, který pomáhá omezit hromadění nečistot, kde se mohou skrývat a množit bakterie.

Pomáhat udržovat váš bezpečný domov  je součástí  Tarkett Human-Conscious Design™, udržet náš závazek se současnými i budoucími generacemi vytvářením podlah, které jsou nejen stylové, trvanlivé a mají hodnotu, ale jsou také dobré pro lidi a planetu.

Čištění

Jak čistit vinylové podlahy

Čištění vinylových podlah vyžaduje jednoduché rutinu. Při každodenní čištění vinylové podlahy ji stačí vytřít nebo vysát. Odstranění prachu koštětem nebo vysavačem zabraňuje hromadění prachu a nečistot a usnadňuje údržbu podlahy.
Jednou týdně, nebo v případě potřeby častěji, stačí podlahu otřít vlhkým mopem nebo hadrem navlhčeným v teplé vodě s neutrálním čisticím prostředkem. To pomáhá odstraňovat nečistoty a udržovat čistou podlahu. Pamatujte, že k čištění podlahy není potřeba velké množství vody.

Jak odstranit skvrny z vinylové podlahy

Odstranění skvrn z vinylové podlahy je relativně snadné. Skvrny odstraňujte okamžitě, například ručně pomocí nylonové houbičky a neutrálního čisticího prostředku. Postupujte od krajů skvrny směrem do středu, pak opláchněte a otřete čistou vodou. Zde je několik tipů pro čištění různých typů skvrn:

olej, ocet a citronová šťáva: odstraňte okamžitě, jinak mohou způsobit vyblednutí povrchu vinylové krytiny. K odstranění těchto skvrn můžete použít směs teplé vody a neutrálního saponátu.
skvrny od inkoustu, rajčat a krve lze odstranit pomocí silně zředěného alkoholu, který necháme na skvrnu několik minut působit bez drhnutí a následně opláchneme vodou
• skvrny od kuličkových per a značkovačů se vyčistí snadno otřením hadříkem s trochou benzinu a důkladným opláchnutím vodou
• rez se čistí pomocí čisticí houbičky a opláchne vodou

Další tipy pro čištění a péči o vinylovou podlahu

• Pod nohy těžkého nábytku, židlí a stolů vložte ochranné podložky (např. plstěné).
• Nenechávejte na vinylové podlaze stát předměty s pryžovými podstavci – pryž může způsobit skvrny
• U vstupních dveří používejte rohožky, aby se dovnitř nedostával prach a špína, usnadníte si tak úklid. Zde lze zastavit až 80 % nečistot!
• Podlahy čistěte pomocí přírodních, jemných nebo neutrálních čisticích prostředků
• Horké předměty jako topidla, popel či uhlí udržujte v bezpečné vzdálenosti/výšce od vinylové podlahy.

Nečistěte vinylové podlahy pomocí:

•abrazivních čisticích prášků
•černého mýdla
•acetonu či rozpouštědel
•vosku či laku
•produktů na bázi oleje
•parních čističů

Jak udržovat vinylovou podlahu?

Vinylové podlahy jsou odolné proti vodě, poškrábání a skvrnám. Například vinylové podlahy Tarkett jsou vyráběny technologií vícesměrných kompaktních vrstev, které poskytují odolnost proti vodě a vysokou rozměrovou stabilitu. Jsou ošetřeny speciální povrchovou úpravou PUR, která poskytuje extrémní ochranu a dělá je ještě odolnější proti škrábancům nebo skvrnám a umožňuje snadnou údržbu.

Výsledkem je, že pokud budete postupovat podle výše uvedeného základního čištění, zredukujete nutnost údržby. Na rozdíl od dřevěné podlahy například nemusíte nanášet vosk ani leštit povrch, abyste obnovili lesk. Hloubkové čištění mýdlem a teplou vodou je vše, co je potřeba k obnovení původního vzhledu vinylu.

Jak opravit vinylovou podlahu?

Jak opravit vinylovou podlahu?

Oprava vinylové podlahy záleží na typu produktu a druhu poškození.
V případě LVT někteří výrobci doporučují vyměnit jednotlivé poškozené dílce, zatímco jiní varují před možností narušení instalace.
V případě poškození a výměny dílce z kolekce Starfloor Click 55::

- Chcete-li vyměnit poškozenou lamelu, vyřízněte ji (po spojich) řezačkou. Následně odstraňte pera a drážky ve všech rozích otvoru. Před instalací nové lamely použijte horkovzdušnou pistoli pro změkčení lamely
- Nejprve vložte dlouhou stranu lamely a zatlačte ji do drážky na krátké straně.
- Položte lamelu a přitlačením zaklikněte pero do drážky na druhé straně.

Výměna poškozeného dílce Starfloor Click 30:

- vyřízněte lamelu (po spojich) řezačkou.
- Odstraňte poškozenou lamelu. Vezměte novou lamelu a odřízněte drážku a pero. Před instalací této lamely se ujistěte, že je umístěna ve správném směru.
- Vyměněná lamela a její okolí by měly být připevněny k podkladu pomocí oboustranné pásky. Ujistěte se, že lamela je dobře umístěna a přilepena, aby bylo zajištěno pevné spojení s podlahou

V případě vinylových rolí může oprava poškození vyžadovat několik technologických postupů k zatavení povrchu nebo vložení záplaty. Někdy lze menší poškození a škrábance zatavit tekutým těsnícím tmelem. I když je to technicky možné, je to docela obtížný postup a výsledky obvykle nejsou esteticky uspokojivé.
Doporučujeme dodržovat doporučení výrobce ohledně nejlepšího způsobu čištění a údržby vinylové podlahy, včetně způsobu provádění oprav.

Jak docílit lesklé vinylové podlahy?

Dostupnost vinylových podlah v široké škále barev, vzorů a textur zaručuje, že najdete podlahovou krytinu, která dokonale odpovídá vašim preferencím a stylu. A díky autentickému vzhledu přírodních materiálů si mnoho spotřebitelů vybírá vinyl jako praktickou a levnou alternativu k dražším dřevěným podlahám anebo dlažbě. Žádaná je také přirozenější matná povrchová úprava, která je v současnosti velmi populární.


Pokud však hledáte lesklejší vzhled, můžete si vybrat vinylové podlahy s vysoce lesklým povrchem. Udržet je lesklé je velmi snadné. Stačí jen důkladné čištění bez špíny a prachu. Dodržování základních postupů čištění zajistí, že vaše vinylové podlahy budou vypadat stejně dobře jako v den, kdy jste je položili.

Lze vinylovou podlahu voskovat a leštit?

Na rozdíl od některých podlahových krytin, jako je tvrdé dřevo nebo kámen, které vyžadují pravidelnou údržbu, jsou vinylové podlahy velmi nenáročné na údržbu. Například všechny vinylové podlahy Tarkett jsou již chráněny vyztuženou polyuretanovou povrchovou úpravou, a proto nevyžadují voskování ani leštění. Místo toho k udržení původního vzhledu vinylové podlahy stačí jednoduchý rutinní úklid.

Související články

Jak pokládat vinylovou podlahu

Přečtěte si jak instalovat vinylové podlahové krytiny, vinylové dílce, dlaždice nebo lamely.

Typy vinylových podlah

Přečtěte si více o různých typech vinylových podlah a o tom, jak jsou vyráběny.