Z čeho se skládá moje podlaha a proč na tom záleží?

Z čeho se skládá moje podlaha a proč na tom záleží?

Chcete vědět, co obsahují produkty, které kupujete domů. Je nezbytné zajistit, aby vaše rodina byla zdravá a starat se o životní prostředí. A slyšeli jste, že některé interiérové produkty mohou obsahovat skryté škodliviny. Jak tedy zjistíte více? Ve společnosti Tarkett nám záleží na lidech a planetě a chceme, abyste si byli jisti, že jste si vybrali kvalitní a udržitelnou podlahu. Proto ekologicky navrhujeme naše výrobky podle principů Cradle to Cradle®. Pomocí nejnovějších vědeckých poznatků hodnotíme všech 5 000 materiálů, které vstupují do našich produktů, až po nejmenší částice, a děláme vše pro jejich optimalizaci.

Operator manipulating a layer of material at our Wiltz R&D centre

Co je to Cradle to Cradle® design?

Jedná se o způsob navrhování produktů z kvalitních materiálů, které lze znovu použít nebo recyklovat, když produkt dosáhne konce své životnosti. Cradle to Cradle® zvažuje, jaké jsou zdravé materiály pro lidi a životní prostředí, a vždy hledá způsob, jak tyto přísady nahradit nebo vylepšit lepšími alternativami. Rovněž podporuje udržitelnou výrobu a spravedlivé zacházení s lidmi podílejícími se na výrobě konečných produktů, které kupujete. Existují čtyři hlavní úrovně certifikace - bronzová, stříbrná, zlatá a platinová.
Abychom se ujistili, že děláme správnou věc, žádáme odborníky  z Cradle to Cradle® - Agenturu pro ochranu životního prostředí (EPEA) - aby zkontrolovali 98% našich materiálů a poradil nám s pozitivními změnami.

Co jsou nezávadné materiály?

Nezávadné materiály nebo pozitivně definované materiály jsou materiály, které podle posouzení EPEA splňují přísná zdravotní a environmentální kritéria od Cradle po Cradle. Jsou označeny zeleně a nemají žádný vliv na zdraví. Například nyní používáme podkladovou vrstvu koberců nazvanou Ecobase, vyrobenou téměř výhradně z pozitivně definované, upcyklované křídy, kterou lze znovu a znovu recyklovat. To nahrazuje naši předchozí bitumenovou položku.
Naše kolekce s certifikátem Cradle to Cradle ™ Gold obsahují pouze pozitivně definované materiály, včetně kvalitních barviv. Jeden z našich partnerů, Aquafil, spolupracuje přímo s EPEA, aby pokračoval ve zkoumání širší škály barev vyrobených ze zdravotně nezávadných barviv.
Dalším příkladem je naše podlaha z PVC, protože používáme pouze plastifikátory bez obsahu ftalátů. Ftaláty jsou typem změkčovadla používaného pružné PVC podlahy. O jejich dopadu na zdraví se stále diskutuje, ale přesto jsme se v roce 2019 stejně rozhodli odstranit všechny ftaláty z našich produktů - obrovský projekt zahrnující naše týmy a dodavatele – což bylo tou nejlepší volbou pro vás i naše zákazníky. Nyní používáme plastifikátory, které jsou dostatečně bezpečné i pro hračky a nádoby na jídlo pro malé děti, což jsou nejpřísnější normy, jaké existují.

Close-up on a living room and a couple chatting in dining room

Jak zjistíte, které materiály používáme?

Nejsou to jen prázdná slova. Poskytujeme informace schválené třetí stranou, abyste mohli učinit správná rozhodnutí. Naše prohlášení o zdravotní nezávadnosti materiálu (MHS) poskytují jasný přehled o jakýchkoli dopadech na zdraví na materiální úrovni, zatímco naše  EPD (Environmentální prohlášení produktu) zhodnocuje dopady produktu na životní prostředí. Všechny materiály používané v našich kolekcích  ICONIK jsou například označeny zeleně v našich MHS. To znamená, že nemají žádný vliv na zdraví.

Děláme vědomá rozhodnutí. S ohledem na člověka i na planetu.
Tarkett Human-Conscious DesignTM

 

Více o udržitelnosti

Související kolekce